Hankittavaan Anygraafin Neo-järjestelmään tullaan tallentamaan keskitetysti audiovisuaalista materiaalia, jota tuotetaan joukko-osastoissa ja hallintoyksiköissä eri puolilla Suomea. Tallentamisen yhteydessä varmistetaan aineiston tekninen ja sisällöllinen laatu sekä lisätään hakuominaisuuksien ja arkistoinnin kannalta tarpeelliset taustatiedot. Järjestelmään tallennetaan valokuvia, videoita, äänitiedostoja, grafiikkaa, painotiedostoja sekä kalvosarjoja. Kaikki materiaali on hallitusti, helposti ja nopeasti Puolustusvoimien henkilöstön käytettävissä. Varusmiesten ja reserviläisten käytössä materiaali on PVMoodlen, sähköisen oppimisympäristön, kautta. Rajattuun aineiston osaan tullaan avaamaan pääsy myös medialle ja muille Puolustusvoimista kiinnostuneille tahoille. Kuva- ja mediapankki tuo tuoreen päivittäisen sisällön lisäksi esille ensi kertaa myös digitoidun historiallisen materiaalin.
Tuttu ja luotettava strateginen kumppani
Tarjouskilpailun voittanut Anygraaf Oy on Puolustusvoimille tuttu ja luotettava kumppani jo vuodesta 1998, jolloin Anygraafin Doris-kuvapankki otettiin Puolustusvoimien sisäiseen käyttöön. Yhteistyö on johtanut myös 2013 käyttöönotettuun, Neo-järjestelmällä toteutettuun julkiseen SA-kuva.fi-palveluun. Palvelun kautta on tähän mennessä katsottu jo 57 miljoonaa sodanaikaista kuvaa.
Pasi Leskinen: ”Oman audiovisuaalisen sisällön hallinta on avain menestymiseen nykypäivän informaatioyhteiskunnassa. Anygraafin Neo-järjestelmä vastaa täydellisesti meidän sille asettamiimme vaatimuksiin.”
”Pitkäaikainen yhteistyömme Puolustusvoimien kanssa on johtanut merkittävään strategiseen yhteistyöhön. Neo -kuva- ja mediapankin (DAM/CMS) käyttöönotto Puolustusvoimien kaltaisessa ympäristössä edistää myös järjestelmän jatkokehitystä. Puolustusvoimien vaatimukset järjestelmälle ja niiden liittäminen Neon toiminnallisuuksiksi hyödyttää varmasti muidenkin asiakkaidemme kehitysprojekteja. Vastaavasti Puolustusvoimat hyötyy kattavan media-alan asiakaskuntamme käyttäjäyhteisön tietotaidosta. Järjestelmän laajaa kotimaista osaamista voidaan hyödyntää Puolustusvoimissa kokonaisvaltaisesti. Puolustusvoimat saa käyttöönsä kuvapankin lisäksi luotettavan, ketterän ja täysin kotimaisen medianhallinta- ja julkaisujärjestelmän”, luonnehtii Anygraaf Oy:n toimitusjohtaja Hannu Inberg alkavaa projektia.
Lisätietoja:
Puolustusvoimat, komentajakapteeni Pasi Leskinen, Kuvakeskuksen johtaja
Anygraaf Oy, Harri Taskinen, projektipäällikkö
SA-kuva.fi -palvelu
Anygraafin Neo-järjestelmällä toteutetulla SA-kuva.fi –palvelulla oli viime vuoden aikana 253.000 käyttökertaa ja 158.000 eri käyttäjää. Yksittäisen sivun katselukertoja oli peräti 5,8 miljoonaa.Palvelu saa jatkuvasti uusia käyttäjiä: viime vuonna noin 60 prosenttia käyttäjistä oli uusia.
Palvelu on huomattu myös kansainvälisesti. Käyttäjien kotimaiden kärjessä on tietysti Suomi (70%), seuraavina ovat venäläiset, ruotsalaiset ja amerikkalaiset käyttäjät. Kymmenen käyttäjämaan listalla muut ovat Kanada, Englanti, Saksa, Japani, Ranska ja Ukraina.
Palvelu avattiin kansallisena veteraanipäivänä huhtikuussa 2013. Sen jälkeen sivustolla on vieraillut reilusti yli miljoona kävijää.
SA-kuva.fi -palvelu sisältää noin 160.000 Suomen talvi-, jatko- ja Lapin sodan aikaista valokuvaa vuosilta 1939-1945. Vuonna 2014 palveluun lisättiin yli 800 harvinaista ja historiallisesti merkittävää värivalokuvaa jatkosodan ajalta. Värivalokuvien ohella sivuston hakupalvelu sisällyttää tuloksiin myös Kansallisen audiovisuaalisen instituutin ylläpitämässä Elonet-verkkopalvelussa olevat digitoidut puolustusvoimien uutiskatsausvideot vuosilta 1940–1944.
SA-kuva.fi –palvelu on kaikkien käytettävissä. Kuvien lataus- ja käyttöehdot sekä ohjeet löytyvät palvelun sivuilta.
Sanomalehti saapuu tuoreena ja kiintoisana etulinjoille. Ohta 1942. Lähde: SA-kuva. Palvelu on toteutettu Anygraafin Neo-järjestelmällä.
Sanomalehtimyyjä. Helsinki 1942. Lähde: SA-kuva. Palvelu on toteutettu Anygraafin Neo-järjestelmällä.
Hiljaiseloa Taipaleen lohkolla. Suojahaudassa korsunsa edustalla pojat puhdistavat kivääriä, lukevat kotipuolen sanomalehtiä ja paistattavat päivää. Taipale 1944. Lähde: SA-kuva. Palvelu on toteutettu Anygraafin Neo-järjestelmällä.